Yükleniyor...

Lifli Besin Tüketimi ve Sağlıklı Yaşlanma

19 Ocak 2018 0
Webp.net-resizeimage.jpg

Çoğumuz lifli besinlerden zengin beslenmenin önemini biliyoruz. Aslında lif, sindiremediğimiz bir karbonhidrat türevidir. 

Yeni sonlanan ve 10 yıl süren bir çalışmada, 50 yaş ve üzeri 1600 yetişkin karbonhidrat tüketimi ve sağlıklı yaşlanma açısından gözlenmiş.

Toplam karbonhidrat tüketimi, toplam lif tüketimi, glisemik indeks, glisemik yük ve şeker tüketimi değerlendirildiğinde sağlıklı yaşlanmaya en güçlü etkinin lifli beslenme olduğu saptanmış. 

Sağlıklı yaşlanma ile kasıt, güçsüzlük ve yetersizliğin olmaması, solunum yetersizliğinin olmaması, depresif semptomların olmaması, zihinsel faaliyetlerde yetersizlik olmaması, kanser, damar sertliği, kalp hastalıkları, inme gibi kronik hastalıkların olmaması olarak değerlendirilmiş. 10 yıllık takip sonunda, toplam lif alımı en yüksek olan veya %80 üzerinde lif tüketimi olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı hayat yaşadıkları görülmüş, yüksek tansiyon, diyabet, demans, depresyon  ve fonksiyonel güçsüzlük daha az gözlenmiş. Bu çalışma diyet ve sağlıklı yaşlanmanın önemini vurgulayan son çalışmaları desteklemektedir. 

Geçen yıl yayınlanan ve Westmead Enstitüsünde yapılan bir başka çalışmada önerilen ulusal diyet rehberine uyan bireylerin yaşlılıklarında kronik hastalıklara, fonksiyonel güçsüzlük ve zihinsel yetersizliğe rastlanmamış.

KaydetKaydet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar’ı, sosyal medya hesaplarından

Takip Etmeyi Unutmayın!

Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar’ı Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube’dan takip edebilirsiniz.



Yasal Uyarı

Kök hücre tedavisi, Sağlık Bakanlığı’nca kök hücre elde etme ve üretmeye yetkilendirilmiş, GMP şartlarını (iyi üretim uygulamaları) sağlayan laboratuvar ve merkezlerce yapılabilir.

Bu tedavi, istisnasız her hasta için Sağlık Bakanlığı’ndan izin alındıktan sonra uygulanabilir.


Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar Tüm Hakları Saklıdır.